tisdag 22 juli 2014

Så här hittar du den billigaste flygbiljetten



Inför ett kommande biljettköp till ett långdistansflyg har jag sökt runt efter tips på när man ska boka biljetten för att få billigast pris. Det jag har kommit fram till är att åsikterna och analyserna är många och att de ibland skiljer sig åt. Den korta varianten är de fyra punkterna nedan:

  • Boka cirka 60 dagar innan avfärd
  • Boka på eftermiddagen, tisdagar och onsdagar har rekommenderats
  • Flyg på tisdagar
  • Flyg mitt på dagen

Detta kan vara bra att utgå ifrån när du gör din bokning, men tyvärr så verkar det inte finnas någon universell dag/tid till alla resmål.

Tisdagar - billigaste dagen

Enligt flera undersökningar är tisdagar den billigaste dagen att flyga på och söndagar den dyraste. När jag har sökt flyg så har detta inte alltid bekräftats, men det kan ändå vara bra att ha i åtanke då det stämmer i de flesta fall. Annars är det generellt billigast att resa mitt på dagen, mitt i veckan (tisdag, onsdag, torsdag).

Boka - antal dagar innan avresa

När du ska boka biljetten beror på vart du ska resa. Skyscanners studie under tre år visar exempelvis att det är som billigast att boka flyg 5 veckor innan avresa om du ska resa till Spanien, medan en resa till Thailand är billigast 41 veckor före avfärd. Vill du däremot resa till Mexiko är det 15 veckor som gäller och till USA är det billigast 21 veckor innan avresa.

Enligt resesöksajten momondo.se ges bästa pris för flygbiljetter i genomsnitt 50 dagar före avresa. Detta innebär alltså inte att det på den 50 dagen garanterar det billigaste priset för alla resor, men i 56% av fallen stämmer det. Detta enligt en undersökning de gjort under 2013. Som underlag för analysen ligger både nationella och internationella rutter oavsett destination, distans eller flygtid och den visar att för att få de lägsta priserna skulle flygbiljetterna bokas mellan 26 och 60 dagar innan avfärd.

På andra sajter rekommenderas 2 månader eller exakt 8 veckor.



Charter

Många anser att man ska satsa på att boka charterresor i god tid, priserna är enligt flera billigast mer än ett halvår före avresan och många erbjuder boka-tidigt-rabatt. Sedan ökar priset långsamt tills det är en månad kvar till avresa. Om det finns många platser kvar de sista veckorna reas biljetterna ut, men när det nästan är fullt går priset upp igen.

En undersökning som Expressen gjorde under 2013 visar att det är riskfyllt att boka mindre än en månad före avresan, då priset antingen skjuter i höjden eller rasar, men i många fall har resorna redan tagit slut. Resorna kring jul var som dyrast tre månader före avgång, sedan sjönk dem med cirka 5%, men många var slutsålda en till två veckor innan takeoff. Så om du vill vara säker på att åka iväg kring högsäsong (då många är lediga), är tipset att senast boka kring 50 dagar innan avfärd.

Långresor

Även på långresor verkar det bäst att boka i god tid, helst nio månader i förväg, eller så fort du har bestämt dig. De här biljetterna blir sällan billigare om man väntar, speciellt under högsäsong. Åtta månader innan avresa stiger priset för att sedan sjunka en aning innan det börjar gå upp allt snabbare. Sista månaden stiger biljettpriserna rejält innan de sista platserna blir något billigare några dagar före avgång. Här kan det löna sig att ta del av flygbolagens vår- och höstkampanjer.

Europa

Även här kan priserna pressas under vår- och höstkampanjer. Boka sex till fem månader alternativt två månader före avresan. En månad innan takeoff ökar priset och närmre än så kan det fördubblas.

Lågprisflyg som Ryanair har visat sig vara billigast att boka två månader innan avgång. Sedan ökar priset kraftigt och är dubbelt så dyrt en månad senare. 10 dagar innan avgång verkar också vara en bra dag att boka på, medan det några dagar före avgång är tre gånger så dyrt som det lägsta priset.




Fler tips till den billigaste flygbiljetten

  1. Använd prisjämförelsesajter
    Sök efter biljetter via prisjämförelsesajter t.ex. momondo.se och skyscanner.se Jag brukar använda mig av några olika då priserna varierar mellan sajterna. När du har hittat ett flyg via en jämförelsesajt kan du även söka efter detta på flygbolagets egen hemsida, ibland blir det ännu billigare.

    De billigaste biljetterna kan medföra konstiga resvägar, lång restid och obekväma mellanlandningar. Detta väljer du själv hur du vill göra med, men jag brukar sortera flygen efter flygtid istället för att hitta en mellanväg mellan pris och komfort.

  2. Var flexibel - res inte när alla andra reser
    Självklart är det bra om du kan vara flexibel när det gäller dagar och tider. Många sajter erbjuder sökfunktioner där du kan se +/- tre dagar eller en lågpriskalender, vilket ibland visar skillnader på flera tusen kronor bara genom att resa en dag tidigare/senare än tänkt. Priset blir så klart högre under helgdagar och skollov när efterfrågan är stor. Om du ändå vill resa när trycket är som störst rekommenderas det att boka i god tid.

  3. Kolla grannländers flygplatser
    Genom att flyga från ex. Berlin eller Köpenhamn istället för Stockholm kan löna sig, så glöm inte att kika på grannländers flygplatser ifall det blir dyrt från Sverige.

  4. Olika flygbolag
    Ibland är det billigare att boka två enkelbiljetter med olika flygbolag än en tur/returbiljett med samma flygbolag.

  5. Intilliggande flygplatser
    Kolla efter fler flygplatser i området, dessa kan erbjuda betydligt bättre priser.

  6. Kampanjer - nyhetsbrev
    Håll utkik efter kampanjer, erbjudanden och rabatter. Ett sätt att göra detta på är att anmäla dig till reseföretagens nyhetsbrev.


Boka i god tid - för-/nackdelar

Fördelar med att boka i god tid är att du ofta kan ta del av boka-tidigt-rabatter och att du i lugn och ro kan välja bland ett stort urval. Närmre avresa kan flera flyg och hotell vara fullbokade. En annan nackdel är att du kan vara i för god tid då konkurrerande flygbolag inte har släppt sina biljetter och därför inte kan pressa priserna. Risken finns att missa en eventuell kampanj med billiga biljetter och om planerna ändras är det ibland svårt och dyrt med ombokningar.

Boka sent - för/-nackdelar

Fördelar med att boka i sista minuten är att du kan få tag i en superbillig biljett. Detta alternativ passar bäst om du reser när efterfrågan är låg (undvik skollov och högtider) eller om du kan tänka dig att resa till flera olika destinationer. Nackdelen är att det finns mindre att välja mellan, biljetterna kan bli skyhöga och de kan ta slut.


Flyginsikt - info och tips om just din resa

Jag gillar flyginsikten på sajten momondo.se. Där kan du exempelvis se vilken vecka och dag det är billigast/dyrast att resa till just ditt resmål, genomsnittspris på biljetter och när det statistiskt sett är billigast att göra just din bokning.

Varför svänger flygpriserna från dag till dag?

Flygpriserna kan svänga kraftigt från dag till dag vilket bland annat beror på valutakurs, tillgång och efterfrågan. Det beror även på att en del resebyråer låter kunden att reservera en plats utan att betala förrän dagen därpå. Detta leder till att flygstolen uppfattas som upptagen som i sin tur leder till en generell prisökning. Om det exempelvis görs ett stort antal reservationer på ett flyg under en och samma dag, men endast ett fåtal resenärer väljer att betala och genomföra sin bokning dagen därpå, så släpps stolarna ut på marknaden igen och priset blir billigare än dagen innan. Flygbolagen brukar även erbjuda ett visst antal platser till ett visst pris och när dessa har fyllts så höjs priset.

Sammanfattningsvis

Tänk på de generella tipsen ovan om att tisdagar är en billig dag att resa på, boka cirka två månader/50 dagar innan avfärd om du inte ska resa under högsäsong - då är det idé att boka i ännu mer god tid. Om du reser när efterfrågan är låg eller till destinationer som inte är lika populär, kan du ha mer is i magen och förhoppningsvis få tag i ett sista-minuten-klipp, likaså om du inte känner att du behöver åka till en specifik destination utan kan välja fritt bland de billiga prislapparna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar