måndag 26 augusti 2013

Växla pengar eller betala med kort på resan?

Jag har länge funderat över vilket som är bäst, att växla pengar eller betala med kort på resan, så nu har jag tagit reda på vad som gäller.

Guide som handlar om ifall man ska växla pengar eller betala med kort på resan
Mexikanska pengar, fotograf Tetral Images

Billigast med uttag utomlands

I alla prisjämförelser jag har hittat visar det sig vara lite billigare att ta ut kontanter när man väl är på plats på sitt resmål. På växlingskontoren ingår bland annat avgifter för hantering och transport av kontanter, personal- och lokalkostnader. Generellt är det allra sämst växlingskurs vid gränskontroller, flygplatser och mindre orter.

Var medveten om extraavgifter

Innan du åker är det bra att kolla upp vilka avgifter som gäller för just din bank och ditt bankkort, då villkoren skiljer sig åt. Ofta blir det både ett valutaväxlingspåslag - normalt 0 till 2 procent - och uttagsavgifter på 20 - 40 kr som tillkommer (utanför euroländerna). Tänk på att inte göra så många små uttag utanför euroländerna eftersom samma uttagningsavgift tillkommer oavsett uttagsbelopp. Undantag från detta är ex ICA-bankens betalkort som inte tar ut någon extra avgift för vare sig kortuttag eller kortköp i utlandet, vilket gör det perfekt att använda på resan.

Växla fickpengar

Jag rekommenderar dig ändå att inte endast förlita dig på bankkort. Beroende på vart men åker så kan det vara långt att ta sig till en automat (upplevde detta i Indien), de kan vara trasiga och elavbrott förekommer på landsbyggden. Därför kan det vara bra att ändå växla lite fickpengar innan du åker. Jag tycker att det är skönt att veta att jag har med mig kontanter så att det räcker till att ex. buss/taxi, mat och vatten. Det finns dock länder som har in- och utförelseförbud för sina valutor, så kolla upp vad som gäller dit du ska resa.

Avgiftsfälla

En avgiftsfälla kan vara butiker och uttagsautomater utomlands som erbjuder dig att bli debiterad i svenska kronor. Detta leder till köp som ofta blir 3-5 procent dyrare, så se till att få betala i lokal valuta.

Växling av kontanter utomlands

Om du vill växla kontanter på plats i landet till en annan valuta, är det oftast bättre att växla med ex. USD, EUR eller GBP. Du får i regel en mycket dålig kurs om du växlar i mindre valutor så som SEK.

Tips

Sammanfattningsvis är mitt tips till dig att växla till dig lite kontanter hemma i Sverige (undvik dock att göra detta på flygplatsen) och i övrigt använda dig av ICA-bankens betalkort (eller någon annan banks kort som inte tar ut extra avgifter) både vid uttag och köp i butik utomlands.

Trevlig resa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar