tisdag 20 augusti 2013

Välj rätt resväska

När det är dags att köpa en ny resväska märker man snabbt vilket enormt utbud som finns. Vilken är bäst för just dig? I den här guiden har jag tagit upp några val som du behöver välja mellan och skrivit vilka för- och nackdelar jag upplever i hopp om att göra ditt beslut lättare.


Mjuk eller hård? 

Hårda resväskor 
Fördelar: Om du har ett väldigt ömtåligt innehåll så kan det skyddas bättre.
Nackdelar: Alltid samma storlek på väskan oavsett hur mycket du förvarar i den. Inga yttre fickor. Finns risk att väskan kan spricka (finns undantag ex. väskor i det unika Curve-materialet från Samsonite som är okrossbara).
Hård resväska med fyra hjul från Heys Luggage
 Resväska med hårt skal, Heys Luggage - Britto

Mjuka resväskor
Fördelar: Ofta minst en främre ficka att lägga lättillgängliga saker i. Flexibel volym, ibland går de att komprimera eller expandera. 
Nackdelar: Måste linda in ömtåliga grejer. Kan få en reva i materialet, men oftast klarar de mycket mer än vad man tror (beroende på kvalitet så klart).
Mjuk resväska på två hjul och en hybrid resväska på fyra hjul
Mjuk resväska, Titan - Modest, och en hybrid resväska, Samsonite - Motio

Hybridresväskor
Fördelar: Hybridväskor kombinerar stöttålighet likt de hårda resväskorna samtidigt som de har yttre fickor likt de mjuka väskorna.
Nackdelar: Utbudet av dessa väskor är begränsat. Alla hybrider går inte att expandera/komprimera likt de mjuka.


Två eller fyra hjul?  

Två hjul
Fördelar: Oftast lite större hjul som rullar bra på de flesta underlagen. Hjulen sitter mer skyddade än fyrhjularna.
Nackdelar: När väskan är tung belastar man arm och axel mycket när man drar den efter sig. Finns större risk att sten fastnar och att man då slipar ner hjulet snett.
För- och nackdelar med resväskor med två eller fyra hjul

Två vs fyra hjul, till höger Samsonite - Firelite


Fyra hjul
Fördelar: Minskar belastning på arm och axel då man slipper att dra väskan efter sig, går smidigt att rulla den bredvid sig, men går även att rulla likt en tvåhjulare. 
Nackdelar: Hjulen hänger utanför väskbasen och är därför utsatta för slag etc i bagagehanteringen. Om marken lutar måste man hålla i väskan eller lägga den ner så att den inte rullar iväg.

 

Storlek? 

Hur långa resor brukar du åka iväg på? Försök att tänka in din packning i väskan och se om den räcker till eller är för stor. Risken med att köpa en stor väska är att man packar i för mycket och kan behöva betala för väskans övervikt. Enligt de flesta flygbolagen får resväskan inte heller vara större än 157 cm när man lägger ihop bredden, längden och djupet. Om väskan är större än så finns det även här extra avgifter som ska betalas, då väskan istället måste checkas in som specialbagage
Hur man räknar ut väskans mått
Måttet på resväskan räknar man ut genom att plussa ihop höjden, bredden och djupet. SuitSuit - Tulips

Spänne eller dragkedja?   

Spänne
Fördelar: Svårare för tjuvar att ta sig in i väskan. Ofta vattentäta (mot regn).
Nackdelar:
Väskan blir oftast tyngre med den låsanordningen. Det händer att låsen får sig en smäll i bagagehanteringen så att de inte går att öppna utan att ha sönder låset/väskan.


För- och nackdelar med spänne eller dragkedja på resväskan

Välj att stänga väskan med spänne (Samsonite - S'cure) eller dragkedja (Samsonite - Cordoba Duo)



Dragkedja 
Fördelar: Oftast lättare väskmodell. Finns flera modeller där även dragkedjorna är vattentäta (istället för att regnet tränger sig in i väskan är dragkedjan behandlad så att vattnet rinner bort). Väskor med dragkedja brukar man låsa med hänglås alternativt ett fast lås som sitter på väskan där man trycker ner dragarna.
Nackdelar: Kan vara lättare för andra att ta sig in i väskan.


Garanti? 

Fråga vilken garanti som gäller, hur många år och vad som ingår. Finns reservdelar om det behövs? Undantag från garantin (gäller de flesta) är om de går sönder i bagagehanteringen. Ha som vana att testa draghandtag, kolla hjulen etc när du hämtar väskan från bagagebandet. Skadan måste anmälas innan du lämnar flygplatsen och du behöver få med dig en skadeanmälan, då det är flygbolaget som ska stå fö­r kostnaden för reparation alternativt ny resväska.

1 kommentar: